Καλημέρα… Βιετνάμ!
Ραντεβού | Appointment
ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥΤΟΥΣΗ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Η προ εξαμήνου υπουργική απόφαση που συνυπογράφουν αρκετά στελέχη της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει την έγκριση συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής ατόμων από τρίτες χώρες για εργασία, μπήκε πλέον σε δραστική εφαρμογή. Η Αιγιάλεια αποτελεί τον πρώτο… “σταθμό” εισροής αυτών στην χώρα μας, αφού είκοσι εργάτες γης από το Βιετνάμ ήδη εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής πλευράς του δήμου από τις αρχές Ιουλίου!
Οι Ασιάτες εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν όλα τα νόμιμα διαπιστευτήρια, θα βρίσκονται με συμβάσεις (με καθορισμένη διάρκεια) στην Αιγιάλεια, “ανοίγοντας” έτσι ένα καινούριο κεφάλαιο στην τοπική παραγωγή, αφού αρκετοί ντόπιοι αγρότες από χωριά όπως οι Νεραντζιές, η Μυρόβρυση ή το Νέο Σαλμενίκο, έχουν ήδη εντάξει στο εργατικό δυναμικό τους βιετναμέζικα εργατικά χέρια και έχουν επωφεληθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχουν συναποφασίσει το υπουργείο Εργασίας του Βιετνάμ με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
1550 άτομα σε όλη την χώρα
Η τροποποίηση του νόμου για την εισροή εργατών γης που υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο, στηρίχτηκε σε παλαιότερη απόφαση του ‘21 η οποία έδινε έγκριση εργασίας και “πράσινο φως” για προσλήψεις ατόμων στον πρωτογενή τομέα, εξαρτημένης εργασίας αλλά και εποχικής σε δεύτερο χρόνο, εργατών από το Βιετνάμ, από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές. Οι πρώτοι 1.550 εργάτες γης από το Βιετνάμ εργάζονται κιόλας σε διάφορα σημεία της χώρας, με τους πρώτους είκοσι από αυτούς να έχουν εγκατασταθεί στην Αιγιάλεια και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, συμβάλλοντας στην παραγωγική διαδικασία.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν κατανεμηθεί σε επίπεδο Περιφέρειας και όχι Περιφερειακής Ενότητας, όμως το πλήθος των μετακινήσεων καθορίστηκε σε σχέση με τα αιτήματα που υπεβλήθησαν, ενώ καλύφθηκε μόνο το 40% τελικά. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει οψιόν διετίας. Οι εργαζόμενοι από το ασιατικό κράτος που δουλεύουν στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας για το φετινό καλοκαίρι που τελειώνει, εντάσσονται σε θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις της ανταλλαγής εργαζομένων και προβλέπει συγκεκριμένες αμοιβές από τους εργοδότες τους, ασφαλιστική κάλυψη, τακτικό ωράριο και ημέρες εργασίας αλλά και όλες τις κρατικές παροχές που μπορεί να έχει γενικά ένας εργάτης.
Το διετές πρόγραμμα
Οι επαγγελματίες παραγωγοί και αγρότες που έχουν προσλάβει τους 20 Ασιάτες που δουλεύουν ήδη στις καλλιέργειές τους, βάσει νόμου, πρέπει να τους εξασφαλίζουν και τη διαμονή τους για τη διάρκεια της παραμονής τους στην περιοχή. Κάποιοι Βιετναμέζοι που ήδη εργάζονται στην αχαϊκή γη, θα παραμείνουν μέχρι τους πρώτους μήνες του ερχόμενου έτους, όπου και λήγει η ορισμένη σύμβαση χρόνου που ισχύει για φέτος. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το ερχόμενο καλοκαίρι (το 2024) όπου αναμένεται να έρθουν στην Αιγιάλεια πάνω από 450 εργάτες γης, εκτός απροόπτου, από το Βιετνάμ ή άλλες όμορες χώρες.
Οι Αλβανοί φεύγουν, οι Βιετναμέζοι έρχονται
Ύστερα από την… φυγή πολλών εργατών γης από την γειτονική Αλβανία (το 80%) που δούλευαν και διέμεναν στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας, το συνολικό παραγωγικό δυναμικό είχε ελαττωθεί σε απελπιστικό βαθμό με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην βρίσκουν εργατικά χέρια και όσους τελικά έβρισκαν, θεωρούνταν… “ακριβοί”, καθώς τα ημερομίσθια που ίσχυαν το 2020 ήταν 35 έως 40 ευρώ ανά 8ωρο, ενώ φέτος, δεν υπήρχε εργάτης γης που να παίρνει κάτω από 50 ευρώ μεροκάματο.
Μάλιστα, κάποια άτομα αλβανικής καταγωγής που εργάζονταν για αρκετά χρόνια σε διάφορες επιχειρήσεις, έχουν φύγει οικογενειακώς ή όχι για χώρες όπως η Αγγλία, η Ολλανδία και η Γερμανία, καθώς έχουν “αντιληφθεί” ότι η Ελλάδα είναι “φτωχή” πλέον σε μεροκάματα, συνθήκες, παροχές και σταθερή εργασία. Υπολογίζεται ότι το 65% των ανθρώπων από τη γειτονική χώρα που ζούσαν και ήταν παραγωγικοί τα τελευταία 10 χρόνια στην Αιγιάλεια, έχουν ήδη μετακινηθεί οριστικά προς άλλες αγορές εργασίας, με πιο σταθερή οικονομική πολιτική και ανάπτυξη από την Ελλάδα.
Οικονομική ανάπτυξη της χώρας μέσω επενδύσεων
Οι εργάτες που έχουν καταφθάσει από τη μακρινή χώρα θα καλύπτουν πάγιες, υφιστάμενες ανάγκες εργασίας, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της διεθνούς αυτής πρωτοβουλίας της Επιτροπής Επανεκκίνησης Ελληνικής Οικονομίας Δημήτρης Μουτούσης. Η επιτροπή αυτή είναι η πλέον αρμόδια για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μέσω επενδύσεων και ανταλλαγές εργατικού δυναμικού και ο Αιγιαλέας κ. Μουτούσης με άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες, φρόντισε όχι μόνο να υπάρξουν οργανικού χαρακτήρα εργάτες από την φετινή χρονιά, αλλά οι πρώτοι που θα έφταναν για δουλειά στην χώρα να ήταν σε επιχειρηματίες της Αιγιάλειας και σε καλλιέργειες που βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα δυτικά του δήμου.
Οι βιετναμέζοι εργάτες γης θεωρούνται από τους καλύτερους και αποδοτικότερους στη δουλειά τους, σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ένας εργατικός λαός φιλήσυχος και ιδιαίτερα αναπτυσσόμενος. Ας μην ξεχνάμε ότι το Βιετνάμ είναι μια χώρα με πάνω από 99,5 εκατομμύρια πληθυσμό και ετούτο σημαίνει ότι υπάρχουν χιλιάδες διαθέσιμα εργατικά χέρια, κάθε ηλικίας, που θέλουν να δουλέψουν στην Ευρώπη ή σε παραγωγικές καλλιέργειες όπως η Ελλάδα” ήταν τα πρώτα λόγια του Δημήτρη Μουτούση, μιλώντας στο Protionline.gr για τους ασιατικής καταγωγής εργάτες που απασχολούνται ήδη από αγροτικές μονάδες.
Δ. Μουτούσης: “Ήταν προσωπική επιλογή η ομάδα εργατών γης από το Βιετνάμ”
Μιλώντας στo Protionline.gr ο πρόεδρος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας “Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας” Δημήτρης Χαρ. Μουτούσης, δήλωσε για το πρόγραμμα: “Στα πλαίσια της στόχευσής μας, για την ανάδειξη της Ελλάδας ως προορισμό επενδύσεων, την υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και την αντιμετώπιση σημαντικών δομικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία, τα οποία εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξή της, συνεργαζόμαστε με θεσμικούς φορείς όπως η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και η Ελληνική Ομάδα Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος εξεύρεσης νόμιμου, αξιόπιστου, παραγωγικού και οικονομικά ανταγωνιστικού εποχιακού εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες” σημείωσε ο κ. Μουτούσης και συμπλήρωσε: “Ήταν προσωπική επιλογή, η πρώτη ομάδα εποχιακών εργατών γης από αυτό το κράτος, να έρθει στην Αιγιάλεια. Οι σταφιδοπαραγωγοί που αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος παραγωγής, έλλειψη εργατικού δυναμικού και δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Έπρεπε να βοηθηθούν άμεσα και καίρια”.
Εξαιρετικές βρήκε τις συνθήκες εργασίας ο απεσταλμένος του υπουργείου του Βιετνάμ
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος αδειοδοτημένων εταιρειών διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού από το Υπουργείο Εργασίας του Βιετνάμ Nam Le, μιλώντας στην “Π” δήλωσε για την όλη διαδικασία: “Επισκέφτηκα την Αιγιάλεια για να έχω προσωπική άποψη σχετικά με το είδος της εργασίας που απαιτείται, να δω τις συνθήκες διαβίωσης των εποχιακών εργατών και να ακούσω την άποψη των γεωργών – εργοδοτών τους. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τις συνθήκες διαβίωσης και από την γενικότερη συμπεριφορά. Οι Αιγιαλείς αγρότες δείχνουν κατανόηση στο γεγονός ότι χρειάστηκε λίγος χρόνος για την εκμάθηση της χειρονακτικής εργασίας που απαιτείτο. Το Βιετνάμ διαθέτει έμπειρο και αξιόπιστο εργατικό δυναμικό και ευελπιστούμε σε μία πιο διευρυμένη συνεργασία με ντόπιους παραγωγούς στο μέλλον” ανέφερε ο Βιετναμέζος εκπρόσωπος της εταιρείας.
«Το Βιετνάμ είναι ένας αναπτυσσόμενος λαός»
“Δραστηριοποιούμαι αρκετά χρόνια και στο Βιετνάμ και σε διάφορες ασιατικές χώρες γνωρίζω τις ανάγκες και την κατάσταση αυτών των περιοχών και ξέρω τις συνθήκες που επικρατούν σε καθεμία από αυτές. Το Βιετνάμ είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά, δίχως να εμπλέκεται σε πολέμους ή κάποιο εμπάργκο και ταυτόχρονα, υπάρχει ανεργία. Άρα δεν ήταν… ακατόρθωτο να βρούμε τη “χρυσή τομή” και να ανοίξουν τελικά οι “πύλες” του προγράμματος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε για φέτος το κατάλληλο δυναμικό στην Αιγιάλεια για πρακτική εργασία, από τη στιγμή μάλιστα που στον δήμο υπάρχει τρομερή έλλειψη και δεν βρίσκονται εύκολα εργάτες για να δουλέψουν σε τέτοιες ανάλογες δραστηριότητες…” ανέφερε ο κ. Μουτούσης.
Ο κάθε Αιγιαλέας αγρότης, βάσει της περιουσίας που έχει και του συνολικό ποσού που δηλώνει κάθε χρόνο στην εφορία ότι εισπράττει, έχει δικαίωμα να προσκαλέσει από έναν ως και χιλιάδες εργαζόμενους, προκειμένου να δουλέψουν εντελώς νόμιμα, με συμβάσεις εργασίας από 3 μήνες το μικρότερο διάστημα μέχρι 11 το ανώτατο, σε διάφορες εργασίες. Η κάθε αίτηση κατατίθεται από τους εργοδότες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αφού εγκριθεί, μετακινείται ο εργαζόμενος άμεσα από την χώρα του, με το κόστος της μετακίνησης του, της διαμονής του αλλά και της διατροφής του, να βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τον εργοδότη του. Το μεροκάματο που ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι 35 ευρώ, ενώ ο αγρότης πρέπει να παρέχει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη στον εργαζόμενο. Να σημειωθεί ότι κάθε εργαζόμενος που έχει φύγει από το Βιετνάμ ώστε να δουλέψει στην περιοχή έχει λευκό ποινικό μητρώο και βεβαίως πλήρη κοινωνική κάλυψη, καθώς αυτοί είναι απαραίτητοι όροι για την πιστοποίηση της εργασίας τους.
Δύο από τους αγρότες της τοπικής κοινωνίας που συνεργάστηκαν ή συνεργάζονται με εργάτες γης από το Βιετνάμ, ανέφεραν στo Protionline.gr ότι η συνεργασία μαζί τους είναι απόλυτα ικανοποιητική ότι πρόκειται για ανθρώπους καλοσυνάτους και εργατικούς:
Γιάννης Θανασούλιας: ¨Απασχολώ 6 άτομα συνολικά, στις καλλιέργειες που έχω στο χωριό της Μυρόβρυσης. Οι άνθρωποι αυτοί είναι απόλυτα συνεργάσιμοι, δεκτικοί και με ευγενικό τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι με εξέπληξε ευχάριστα και η συμπεριφορά τους και η εργατικότητα που έχουν. Είμαι πολύ ικανοποιημένος και από την παραγωγικότητα τους και νομίζω ότι τέτοια προγράμματα, εκτός από εργασιακή αποτελεσματικότητα, αποφέρουν και πλεονεκτήματα της απλής, ανθρώπινης επικοινωνίας. Φυσικά και θα συνεργαστώ πάλι με βιετναμέζικο εργατικό δυναμικό, είναι καλή φυλή και ακούραστοι εργάτες…¨.
Ανδριάνα Παναγιωτοπούλου: ¨Εργάστηκαν για μένα τέσσερα συνολικά άτομα μέσω του προγράμματος ανταλλαγής εργατικού δυναμικού και οφείλω να πω ότι είμαι αρκετά ευχαριστημένη, από κάθε άποψη. Οι εργάτες από το ασιατικό κράτος είναι άνθρωποι χαμογελαστοί και θετικοί, με μεγάλη θέληση για την δουλειά τους. Εννοείται θα επωφεληθώ ξανά αυτής της διαδικασίας και σίγουρα, ο βιετναμέζικος λαός είναι μία πολύ τίμια και παραγωγική λύση. Παρ ‘ όλο που δεν είχαμε κοινή γλώσσα επικοινωνίας, περάσαμε πολύ ευχάριστα και όμορφα μεταξύ μας, ανέφερε η παραγωγός από το Νέο Σαλμενίκο.